Coxitis fugax

Heupontsteking bij kinderen

Foto Heupontsteking bij kinderen

Coxitis fugax is een relatief veelvoorkomende heupaandoening die het vaakst gezien wordt bij kinderen tussen de 3 en 10 jaar. Het heupgewricht is geïrriteerd waardoor het kind plotseling mank gaat lopen, of zelfs helemaal niet meer wil staan of lopen. De afwijking wordt vaker gezien bij jongens dan bij meisjes.

Het natuurlijk beloop is gunstig. De naam van de aandoening zegt dit eigenlijk al. ‘Fugax’ betekent namelijk ‘vluchtig’ of ‘snel verdwijnend’.

Beschrijving van de aandoening

Bij coxitis fugax is er sprake van een goedaardige irritatie van het heupgewricht zonder dat daar een direct aanwijsbare oorzaak voor is. Er treedt een ontstekingsreactie op in het gewrichtskapsel van de heup. Het ziektebeeld is vrijwel altijd maar aan één zijde te vinden.

Oorzaak en ontstaanswijze

De oorzaak is een ontstekingsreactie van het gewrichtskapsel van de heup, maar de precieze oorzaak is nog onbekend. Opvallend is wel dat er in de helft van de gevallen kort voor het ontstaan van de klachten een (virale) infectie is geweest. Hierdoor denkt men dat de antistoffen die hierbij aangemaakt worden een rol spelen.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn in de heupregio (lies), het bovenbeen en soms de knie.
 • Het looppatroon is verstoord en het kind loopt mank.
 • Soms wil het kind helemaal niet meer staan of lopen.
 • Het zijwaarts heffen en draaibewegingen van de heup zijn beperkt.
 • Meestal voelt het kind zich niet ziek, maar kan er wel een geringe temperatuursverhoging zijn.
 • Diagnose

  Vanwege de leeftijd kunnen kinderen niet altijd goed onder woorden brengen wat de klachten zijn en wordt de diagnose gesteld aan de hand van het lichamelijk en echografisch onderzoek. Men ziet dat het kind niet of moeilijk loopt en bewegingen van de heup zijn pijnlijk. Verder worden er geen afwijkingen gevonden.

  Bij een echo vindt men vocht in het heupgewricht. Mocht er nog onzekerheid zijn over de diagnose, dan wordt het vocht door middel van een gewrichtspunctie afgenomen en in een laboratorium onderzocht. Hier wordt gekeken of het daadwerkelijk om een coxitis fugax gaat of om een bacteriële infectie.

  Behandeling

  De behandeling bestaat uit rust, eventueel ondersteund met pijnstilling. Het kind mag tijdelijk niet lopen, maar hoeft meestal niet opgenomen te worden. De symptomen verdwijnen over het algemeen volledig zonder restverschijnselen en houden maximaal 1 à 2 weken aan.

  Terug naar overzicht