Gekneusde of gebroken rib

Ribcontusie / ribfractuur

Foto Ribcontusie / ribfractuur

Het skelet bestaat bij de meeste mensen uit 24 ribben. De ribben hebben een beschermende functie en zijn onmisbaar voor de werking van de longen. Letsel aan de ribben kan tot flinke pijn tijdens het bewegen leiden. Ook de ademhaling kan verstoord of pijnlijk zijn.

De ribben worden door specialisten ook wel ‘costae’ genoemd. Het zijn de beenderen die samen de borstkas (ribbenkast) vormen. De borstkas beschermt het hart en de longen in de borstholte en maakt daarnaast de ademhaling mogelijk door een onderdruk in de longen te creëren.

Beschrijving van de aandoening

We maken een onderscheid tussen gekneusde ribben en gebroken ribben. Bij de gekneusde rib (ribcontusie) is het omliggende weefsel van de rib beschadigd. De term ‘gekneusde rib’ is enigszins verwarrend omdat de ribben zelf niet aangedaan zijn. Wanneer een rib wel aangedaan is en daadwerkelijk breekt, noemen we dit een ribfractuur.

Oorzaak en ontstaanswijze

Letsels aan de ribben ontstaan meestal door een ongeluk, val of stoot tegen de ribbenkast. Wanneer er sprake is van osteoporose (botontkalking) kan een lichte por of hard hoesten (niezen) al tot een breuk leiden.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn op de plaats van het letsel.
 • Druk op de rib(en) is pijnlijk (bijvoorbeeld ook bij liggen).
 • Bewegingen van de borstkas zijn pijnlijk (draaien, buigen).
 • (Scherpe) pijn bij diep inademen.
 • Pijn bij hoesten.
 • Soms is de ademhaling verstoord (kortademig, benauwdheid).
 • Er kan een bloeduitstortingen aanwezig zijn.
 • Bij een gebroken rib is er mogelijk een vervorming van de borstkas te zien. Er kan ook een trapje in het verloop van een rib gevoeld worden. Wanneer er sprake is van lucht onder de huid (een knisperend gevoel onder de huid) kan er sprake zijn van een klaplong.

  Diagnose

  Soms veroorzaakt een gebroken rib maar weinig klachten. In veel gevallen is het moeilijk om een breuk van een van de ribben vast te stellen. Als er een verdenking is van een fractuur (breuk) kunnen er foto’s gemaakt worden.

  De diagnose wordt bevestigd aan de hand van röntgenfoto’s. Op een gewone foto van de longen wordt een gebroken rib vaak over het hoofd gezien. Op de röntgenfoto wordt ook gekeken of er sprake is van een klaplong (pneumothorax). Een CT-scan en MRI kunnen helpen bij het inschatten van de ernst van het letsel.

  Behandeling

  In de meeste gevallen geneest een gekneusde of gebroken rib spontaan. Pijnstillers worden voorgeschreven tegen de pijn en wanneer men veel moet hoesten kan de huisarts (codeïne)tabletten voorschrijven. Hierdoor wordt de hoestprikkel gedempt.

  Wanneer de patiënt veel pijn heeft kan een groot pleisterverband aangelegd worden zodat de ademhalingsbewegingen van de ribben onder de pleister wat afgeremd worden. In sommige gevallen wordt een pijnstillende injectie gegeven.

  Het is belangrijk dat de patiënt diep ademhaalt waarbij de longen volledig uitzetten.

  Terug naar overzicht